SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
.

Vad är cheerleading?
Många har bilden av att cheerleading bara är att stå på matcher och heja på exempelvis ett lag som spelar amerikansk fotboll. Det är EN del av cheerleading men det VI främst sysslar med är att vi tränar och tävlar i sporten cheerleading. 

Cheerleading består av fem olika delar; hopp, gymnastik, bygg/pyramider, dans och chant.

Hopp innebär att man från stående hoppar upp i luften och gör en position med armar och ben.
Gymnastik är akrobatik där man gör allt från kullerbyttor till volter av olika slag.
Bygg/pyramider är delen där man lyfter upp och kastar varandra. Det fungerar så att man är ca 3 stycken i basen som lyfter och en på toppen som blir lyft/kastad. Skillnaden mellan bygg och pyramid är att ett bygg är enskilt och en pyramid är när flera byggrupper sammanlänkas.
Dans det som utmärker just dans inom cheerleading är att det är skarpa rörelser och ofta i ett högt tempo. Oftast är dansen i slutet av programmet hos svenska lag.
Chant är när man skriker en ramsa och har rörelser till den. Den är till för att heja och få igång publiken och skapa god stämning. Denna ska vara ca 30 sekunder och sker innan programmet. Chant är ett obligatoriskt moment för alla lag i levlarna 3-6 på SCF tävlingar. Level 1 och 2 utövar inte chant.

Cheerleading
Idrotten cheerleading är en bedömningssport och kännetecknas av ett högt tempo samt ett skarpt och koncist rörelsemönster. Momenten utövas var och ett för sig eller koreograferas samman till ramsor eller musik. Dessa moment kan utföras på olika svårighetsnivåer beroende på vilken nivå man tränar och tävlar på. 

En cheerleader arbetar även mycket med sin utstrålning för att entusiasmera åskådarna, det kallas ofta för SPIRIT!

Cheer Dance
Cheerdance är en blandning av cheerleading och dans. Laget utför dans, grundläggande hopp, leaps, piruetter och höga kickar. Ingen handstående, akrobatik, ramsa eller bygg tillåtet. I cheerdans ska en tredjedel av programmet utföras med pompons. Även cheerdance är uppdelade i olika divisioner och svårighetsnivåer.

Group Stunt
 Förutom att träna cheerleading i lag kan man även träna group stunt. I en group stunt tävlar man som en byggrupp där man utför basket tosses, volter och andra trix i luften. Fokus är enbart på stunt. Man kan tävla antingen enbart tjejer eller i en mixad grupp.

Under nyheter finns några videos på våra lag från tävlingar där ni kan kolla och få en bättre bild av vad vi håller på med!Ny säsong igång
2023-09-04 08:23

En ny säsong har startar och i helgen har våra tävlingsgrupper haft uppstarts läger!

 

Vi hade gästtränare från Stockholm och Karlstad super roligt och fått massa nya ideer och tips! 

Barn upp till 12 år
2023-05-11 11:38

Cheerleading för barn upp till 12 år sker under lekfulla former. Fokus ligger på att röra på sig, lära sig cheerleadingens grundmoment och ha roligt.

Cheerleadinglag för barn kan ställa upp på tyckartävlingar – det är små, lokala tävlingar där ingen ranking sker. Fokus ligger på att stärka utövarnas självkänsla och självförtroende genom att öva på att visa upp inför publik och få positiva och uppmuntrande kommentarer från tyckare.

Ungdom 13+
2023-05-11 11:37

Cheerleading är en populär idrott för ungdomar 13 år och äldre. Idrotten kan utövas som både träningsform och tävlingsform. I cheerleading finns det en stark community som präglas av inkludering, energi och lojalitet.

Träningslag i cheerleading tävlar vanligtvis inte, utan tränar bara cheerleading tillsammans. Det är vanligt att börja på cheerleading över 13 års ålder.

Tävlingslag i cheerleading kan ställa upp på Svenska Cheerleadingförbundets mästerskapstävlingar som anordnas årligen: fyra distriktmästerskap, riksmästerskap och svenskt mästerskap. I Sverige anordnas även öppna tävlingar och tyckartävlingar av föreningar och andra arrangörer.

Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
 
Ladda hem medlemsappen
Våra samarbetspartners
Handla dina föreningskläder hos oss
Stöd GF Örebro genom gräsroten och Svenska spel
Hur kan vi hjälpa dig med din grafiska profil?