SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
.

Vad är cheerleading?
Cheerleading
Idrotten cheerleading är en bedömningssport och kännetecknas av ett högt tempo samt ett skarpt och koncist rörelsemönster. Momenten utövas var och ett för sig eller koreograferas samman till ramsor eller musik. Dessa moment kan utföras på olika svårighetsnivåer beroende på vilken nivå en tränar och tävlar på. Nivåsystemet i Sverige innehåller level 1, 2, 3, 4, elite och premier. 
 
En cheerleader arbetar även mycket med sin utstrålning för att entusiasmera åskådarna, det kallas ofta för SPIRIT!
 
Cheerleading består av fem olika delar; hopp, gymnastik, bygg/pyramider, dans och chant.
 
Hopp - innebär att man från stående hoppar upp i luften och gör en position med armar och ben.
Gymnastik - är akrobatik. Allt från kullerbyttor till volter av olika slag.
Bygg/pyramider - är delen där man lyfter upp och kastar varandra. 3-4 stycken i basen lyfter/kastar en topp. Skillnaden på bygg och pyramid är att bygg sker i enskilda byggrupper medan en pyramid är när flera byggrupper sammanlänkas.
Dans - skarpa rörelser och i ett högt tempo. Oftast är dansen i slutet av programmet.
Chant - ramsa med rörelser till. Syftet är att heja och få igång publiken samt skapa en god stämning. Den är ca 30 sekunder och sker innan programmet. Chant är ett obligatoriskt moment för alla lag i level 3-6 på SCF tävlingar. Level 1 och 2 utövar inte chant.
 
Group Stunt
Förutom att träna cheerleading i lag kan en även träna group stunt. I en group stunt tävlar de aktiva som en byggrupp där de utför basket tosses, volter och andra trick i luften. Fokus är enbart på stunt. Tävling sker i lag om tjejer eller i en mixad grupp.
2023-12-18 09:23
 
Ny säsong igång
2023-09-04 08:23

En ny säsong har startar och i helgen har våra tävlingsgrupper haft uppstarts läger!

 

Vi hade gästtränare från Stockholm och Karlstad super roligt och fått massa nya ideer och tips! 

Barn upp till 12 år
2023-05-11 11:38

Cheerleading för barn upp till 12 år sker under lekfulla former. Fokus ligger på att röra på sig, lära sig cheerleadingens grundmoment och ha roligt.

Cheerleadinglag för barn kan ställa upp på tyckartävlingar – det är små, lokala tävlingar där ingen ranking sker. Fokus ligger på att stärka utövarnas självkänsla och självförtroende genom att öva på att visa upp inför publik och få positiva och uppmuntrande kommentarer från tyckare.

Ungdom 13+
2023-05-11 11:37

Cheerleading är en populär idrott för ungdomar 13 år och äldre. Idrotten kan utövas som både träningsform och tävlingsform. I cheerleading finns det en stark community som präglas av inkludering, energi och lojalitet.

Träningslag i cheerleading tävlar vanligtvis inte, utan tränar bara cheerleading tillsammans. Det är vanligt att börja på cheerleading över 13 års ålder.

Tävlingslag i cheerleading kan ställa upp på Svenska Cheerleadingförbundets mästerskapstävlingar som anordnas årligen: fyra distriktmästerskap, riksmästerskap och svenskt mästerskap. I Sverige anordnas även öppna tävlingar och tyckartävlingar av föreningar och andra arrangörer.

Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
 
Ladda hem medlemsappen
Våra samarbetspartners
Handla dina föreningskläder hos oss
Stöd GF Örebro genom gräsroten och Svenska spel
Hur kan vi hjälpa dig med din grafiska profil?