SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
.
Manlig AG

Manlig Artistisk Gymnastik
Manlig artistisk gymnastik (MAG) är en olympisk gren med lång tradition både internationellt och i Sverige. Gymnasterna tävlar i sex grenar: fristående, bygelhäst, ringar, hopp, barr och räck, som alla ställer krav på allmänt omfattande träning och allsidig fysisk kapacitet. Varje grens karaktär ställer ytterligare krav på gymnasten; fristående och hopp kallas spänstgrenar, bygelhäst och barr för stödgrenar och ringar och räck för häng-grenar. 

Örebro har stolta anor när det gäller manlig artistisk gymnastik. Det första svenska mästerskapen vanns av örebrogymnasten Helmuth Röhnisch. Örebrogymnasten Anders Lind är fortfarande den gymnast som har flest individuella guldmedaljer i artistisk gymnastik. Fram till början på 1980-talet bedrevs manlig artistisk gymnastik i Örebro. Sedan återupptogs traditionen 1993 för att sedan återigen pausa mellan 2002 och 2015. Numera finns två grupper med pojkar som tränar artistisk gymnastik. En nybörjargrupp och ett gäng killar som tränar och tävlar på regional och nationell nivå. 

Fristående 
Gymnasterna utför ett program, en serie bestående av volter och olika gymnastiska moment. Även balans- och styrkeövningar ingår. En serie ska vara maximalt 70 sekunder lång. 

Bygelhäst 
Detta är kanske den tekniskt svåraste grenen. Det gäller att under ständig rörelse utföra övningar på hästens olika delar. Svårighetsgraden påverkas främst av hur händerna placeras: på byglarna, eller ”på lädret” utanför eller mellan byglarna. 

Ringar 
Här varvas svingövningar med utmanande styrkekombinationer. Det klassiska korset finns idag i många varianter och de allra främsta ser ut att upphäva alla tyngdlagar när de visar vad de kan i denna gren. 

Hopp 
Detta är den snabbaste grenen där man efter ett anlopp på 25 meter utför ett hopp med handisättning på den 135 cm höga hästen. Höga och långa hopp eftersträvas och landningar utan steg avgör oftast denna gren. 

Barr 
Även om barr kallas stödgren har svingövningar på senare tid blivit allt vanligare. Gymnasterna ska utföra både stödjande och hängande övningar över och under de två parallella holmarna. Tre stillmoment per serie är tillåtna. Räck Denna gren brukar vara den mest spektakulära på grund av de flygelement som utförs. Att släppa greppet om stången, utföra en volt med eller utan skruv, och åter ta tag är idag obligatoriskt.

Räck
Denna gren brukar vara den mest spektakulära på grund av de flygelement som utförs. Att släppa greppet om stången, utföra en volt med eller utan skruv, och åter ta tag är idag obligatoriskt.

Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
 
Ladda hem medlemsappen
Våra samarbetspartners
Handla dina föreningskläder hos oss
Stöd GF Örebro genom gräsroten och Svenska spel
Hur kan vi hjälpa dig med din grafiska profil?