SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
.

Vad är parkour
2018-10-08 14:23
 
 

PARKOUR (PK)

Parkour är att ta sig från punkt A till punkt B på snabbast, smidigast och effektivast sätt som det är möjligt. I parkour ses varje hinder som en möjlighet att utveckla sin fysiska och psykiska kapacitet genom träning, för att överkomma allt svårare hinder. Parkour utövas såväl inomhus – som utomhus – bara fantasin sätter gränser för vilka hinder och banor som ni kan skapa utifrån era förutsättningar.

Parkour kan för vissa vara en livsstil, medan andra ser parkour som en rolig fritidssysselsättning. Vad parkour är blir därför upp till utövaren, – gemensamt för alla är möjligheten till utveckling på egna villkor.

 

 

PARKOURENS HISTORIA

Parkour, freerunning eller l’Art du Déplacement började utövas aktivt först på 80-talet i Lisses, en av Paris mindre förorter. Träningsformen har inspirerats från en lång rad av träningsformer och filosofier. Namnet parkour härstammar ifrån ’’parcours du combattant’’, eller på svenska ”hinderbana”, som fransmannen George Hérbert introducerade inom militären, i syfte att träna soldater genom träningsformen Méthode Naturelle och hans princip “Être fort pour être utile” – “Var stark för att vara användbar”, som gäller även inom parkouren. 

Namnet parkour användes först 1998 och är en modifikation av parcours du combattant. Sporten grundades i början av 1990-talet i Lisses, av medlemmarna i gruppen Yamakasi, där bland andra David Belle. 

 

Medlemmarna i Yamakasi hade en bakgrund inom gymnastik och olika kampsporter och började bland annat tillämpa akrobatik i sin träning. David Belle ansåg att det var viktigare att fokusera på att träningen skulle vara användbar för människor i verkliga livet. Därför ansåg han att akrobatik och liknande var onödigt. Ändå vävde David Belle, tillsammans med resten av Yamakasi, in både akrobatiska rörelser och dans i sitt utövande.

 

 

PARKOURENS FILOSOFI

Parkour förändrar den vanliga människans syn på sin omgivning. Möjligheter öppnas för träning, lek och flyktvägar. Utan krav på prestation, utan graderingar och tävlingar hamnar samarbete och utveckling i fokus. Världen blir utövarens lekplats och gym där bara den egna fantasin sätter gränser.

Att ta sig från punkt A till punkt B på snabbast, smidigaste och effektivaste sätt möjligt. Att se varje hinder som en möjlighet och att utveckla sin fysiska och psykiska kapacitet genom träning för att överkomma allt svårare hinder. För många står fysiska aktiviteten i parkour som ett sätt att förverkliga filosofin som parkour grundar sig på. Att alltid hitta vägar och lösningar, att alla hinder är möjligheter och att man alltid ska utveckla sig själv för att övervinna dessa.

Begreppet Freerunning har diskuterats länge inom communityn. En del utövare ser det som en engelsk översättning av parkour och andra 

 

Nyhetsarkiv
Vad är parkour2018-10-08 14:23
 
Ladda hem medlemsappen
Våra samarbetspartners
Handla dina föreningskläder hos oss
Stöd GF Örebro genom gräsroten och Svenska spel
Hur kan vi hjälpa dig med din grafiska profil?